Borstkanker, een dure ziekte

CATÉGORIE: BESCHERMING VAN DE FAMILIE, NEWS - 29/09/2023

Vandaag krijgt 1 op 9 vrouwen borstkanker voor de leeftijd van 75 jaar[1] . Elk jaar komen er in België meer dan 10.500 nieuwe gevallen bij en verliezen 2.280 vrouwen hun strijd tegen de ziekte[2] . Deze cijfers zijn onthutsend en hebben een aantal verenigingen zoals Think Pink ertoe aangezet om het debat over dit onderwerp te openen. Bewustmaking, ondersteuning, zorg, preventie, screening… Een hele reeks vragen die gelukkig door de kankerliefdadigheidsorganisaties zijn beantwoord. Blijft de kwestie van de financiële kosten, waar nog vaak een taboe op rust… Vandaag de dag heeft 1 op de 4 vrouwen moeite om de rekeningen van de behandeling van borstkanker te betalen[3] . Waarom zou dat zijn? Hoeveel kosten behandelingen eigenlijk op korte, middellange en lange termijn? En vooral, hoe kun je dit opvangen?

Borstkanker: waarom is het duur?

Behandeling van borstkanker is duur omdat het meer doet dan alleen de tumor fysiek behandelen gedurende een bepaalde periode. Naast de al hoge medische kosten moet de patiënte rekeningen betalen voor een pruik of tulband als chemotherapie wordt gebruikt, plastische chirurgie voor borstreconstructie als de tumor wordt verwijderd, sessies met fysiotherapeuten, psychologen, diëtisten, schoonheidsspecialisten, winkels die geschikt ondergoed verkopen, enz. Helaas is de lijst van uitgaven die met borstkanker te maken hebben lang en duurt de behandeling vaak jaren. Uiteindelijk loopt de rekening hoog op en soms kan de patiënte het gewoon niet meer betalen.

Gelukkig heeft België een uitstekend socialezekerheidsstelsel dat al financiële hulp biedt aan kankerpatiënten. Zonder verplichte ziekteverzekering zouden patiënten naar schatting ongeveer 54.000 euro moeten betalen voor het jaar[4] ! Dankzij de verplichte verzekering daalt dit bedrag tot 2.000 à 6.750 euro. Waardevolle hulp… maar niet genoeg. In 2011 toonde de vereniging Kom op tegen Kanker aan dat kanker mensen met een gemiddeld inkomen in enkele maanden tijd tot armoede kan drijven[5] . De oorzaak: de explosieve stijging van de kosten voor pre- en postoperatieve en poliklinische behandelingen, gecombineerd met het feit dat de meeste patiënten niet kunnen gaan werken, waardoor hun maandelijkse inkomen sterk daalt.

Financiële moeilijkheden vergroot door onvermogen om te werken

Studies tonen aan dat na borstkanker één op de twee vrouwen zich belemmerd voelt in haar dagelijkse activiteiten en vier op de tien vrouwen hebben last van depressies[6] . Naast deze problemen om hun persoonlijke en professionele leven voort te zetten, keren 7 op de 10 vrouwen na hun behandeling niet terug naar hun werk en zijn daardoor niet in staat om te werken, soms voor een zeer lange of zelfs onbepaalde periode. Dit is een grote psychologische en financiële uitdaging die voor de meeste patiënten moeilijk beheersbaar blijft.

Gelukkig zijn er oplossingen, zoals een inkomensverliesverzekering, die soms volledig door de werkgever wordt gedekt. Maar helaas staan niet alle patiënten op dezelfde voet en sommigen melden zelfs dat ze veroordeling, minachting en onbegrip van de kant van hun werkgever voelen.

Kosten die blijven duren…

Borstkanker, zoals alle vormen van kanker, wordt door patiënten gezien als een slapende vulkaan die elk moment tot uitbarsting kan komen. En verdere fysieke, psychologische en financiële schade kan aanrichten. Ook al is borstkanker die in een vroeg stadium wordt ontdekt vaak goed onder controle te houden, het blijft een feit dat de behandelingen lang en zwaar zijn en dat de kosten van de zorg jarenlang aanhouden.

In 2020 voerde LUCAS KU Leuven op initiatief van Think Pink een onderzoek uit naar de psychosociale behoeften van vrouwen die maximaal drie jaar eerder hun laatste behandeling voor borstkanker hadden ondergaan. De conclusie was duidelijk: een derde van de deelneemsters had financiële moeilijkheden ondervonden tijdens hun behandeling en moest 3 jaar later nog steeds het hoofd bieden aan bepaalde medische kosten in verband met de kanker[7] .

Welke financiële hulp is beschikbaar?

Als de socialezekerheidsbijdrage niet genoeg is en een patiënte niet in staat is om haar medische rekeningen te betalen, zijn er een aantal manieren waarop ze financiële hulp kan krijgen.

Aanvullende verzekering

Zoals de naam al zegt, is dit een aanvulling op de verplichte verzekering. Er zijn uiteraard kosten aan verbonden, afhankelijk van het gekozen plan, en het moet worden afgesloten voordat de ziekte begint, maar het helpt om het aandeel van de patiënt in de medische en operationele kosten verder te verlagen.

Het kankerfonds

Voor inwoners van het Vlaams Gewest of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bieden het Kankerfonds van Kom op tegen Kaker en de Stichting tegen Kanker hulp afhankelijk van de gezinssituatie, beroepssituatie, enz. van de patiënte.

Het Bijzonder Solidariteitsfonds

De Bijzonder Solidariteitsfonds is een aanvulling op de verplichte verzekering en kan alleen worden gebruikt als de patiënt alle andere bronnen van terugbetaling of hulp heeft uitgeput. Dit systeem is daarom onderworpen aan strikte voorwaarden.

Het OCMW

In elke gemeente kan een OCMW alle patiënten met een ernstige ziekte helpen met hun administratieve formaliteiten en de betaling van bepaalde rekeningen.

Verhoogde tegemoetkoming

In bepaalde gevallen en afhankelijk van de persoonlijke situatie van de patiënt kan de “verhoogde tegemoetkoming” van toepassing zijn. Dit maakt een hogere terugbetaling van bepaalde rekeningen mogelijk, verlaagt het persoonlijke remgeld van de patiënt of helpt bijvoorbeeld bij het betalen van energierekeningen.

Principe van derdebetaler

Als de financiële situatie van de patiënt tijdelijk moeilijk is, kan hij vragen om alleen het remgeld van de arts te betalen. Het systeem van het Globaal Medisch Dossier is ook interessant, omdat patiënten hiermee een korting van 30% op hun persoonlijke remgeld kunnen krijgen van hun mutualiteit.

Kankerverzekering: gemoedsrust

Om patiënten en hun familie te helpen om al deze financiële problemen in verband met borstkanker op te lossen, heeft APRIL Belgium een zeer specifieke verzekering geïntroduceerd: Elitis Life Protect+ van Vitis Life. Voor een bescheiden jaarlijkse bijdrage kan elke persoon die een kankerdiagnose krijgt een aanzienlijk financieel voorschot krijgen dat hij naar eigen goeddunken kan gebruiken: om een inkomensverlies te compenseren, om niet-terugbetaalbare kosten te betalen, om specifiek materiaal te kopen in verband met zijn behandeling… en zelfs om dit bedrag te gebruiken om ontspannende momenten met zijn gezin door te brengen! Het afsluiten van een dergelijke verzekering is een garantie dat je onafhankelijk blijft in je dagelijkse leven en vooral dat je je gezin beschermt tegen de zeer hoge kosten die gepaard gaan met de ziekte[8] .

Kiezen voor Elitis Life Protect (+) is kiezen voor een innovatieve oplossing

Iedereen die gevallen van kanker kent, denkt hier onvermijdelijk over na: wat gebeurt er als iemand overlijdt? Hoe kun je je gezin beschermen tegen risico’s? Als je met deze vragen zit, is het altijd aan te raden om een goede overlijdensverzekering af te sluiten om je nabestaanden te beschermen tegen grote financiële zorgen. Elitis Life Protect van Vitis Life heeft een specifieke dekking geïntroduceerd in geval van een kankerdiagnose. Met deze dekking keert de verzekering tot 24 keer de maandelijkse aflossing van de lopende hypotheek uit, met een maximum van 60.000 euro, terwijl de Elitis Life Protect+ overlijdensverzekering in geval van een kankerdiagnose een bedrag ineens uitkeert dat gelijk is aan 30% van de verzekerde overlijdensuitkering! Dat is genoeg om heel wat financiële zorgen te overwinnen en gemoedsrust te krijgen tijdens deze moeilijke periode.

Lees meer over de kankergarantie.

 

Dit is reclame in de zin van het Koninklijk Besluit van 25 april 2014 tot oplegging van bepaalde informatieverplichtingen bij de commercialisering van financiële producten aan retailklanten. Voor bijkomende informatie over de belangrijkste kenmerken en uitsluitingen van dit product, uw rechten en plichten, gelieve de Algemene Voorwaarden en de Financiële Bijsluiter te raadplegen alvorens in te tekenen. Deze documenten zijn verkrijgbaar bij uw verzekeringstussenpersoon, op www.april-belgium.be of gratis bij APRIL Belgium. De volgende kankers zijn uitgesloten: a) de kankers die histologisch worden geklasseerd als een van de volgende: – niet-invasief – carcinoom in situ – premaligne tumoren zoals trombocytemie en polycythemia rubra vera; b) prostaatkanker, behalve als de kanker minstens is gevorderd tot categorie T2N0M0 van de TNM-classificatie of tot een Gleasonscore hoger dan 6; c) de benigne tumoren d) de niet-maligne hersentumoren e) de myelodysplastische syndromen f) de myeloprofileratieve ziekten, metElkesluiting van leukemie; g) elke huidkanker die geen melanoom is, bij afwezigheid van metastasen.

[1]https://www.lavenir.net/actu/belgique/2021/10/25/le-cout-du-cancer-du-sein-encore-trop-eleve-pour-les-patientes-472DNLIGCVHALCSCLRFL72HHBE/

[2] https://pink-ribbon.be/fr/sur-le-cancer-du-sein/cijfers-over-borstkanker-1

[3] https://www.lavenir.net/actu/belgique/2021/10/25/le-cout-du-cancer-du-sein-encore-trop-eleve-pour-les-patientes-472DNLIGCVHALCSCLRFL72HHBE/

[4] https://www.lavenir.net/actu/belgique/2021/10/25/le-cout-du-cancer-du-sein-encore-trop-eleve-pour-les-patientes-472DNLIGCVHALCSCLRFL72HHBE/

[5] https://www.think-pink.be/fr/Cancer-du-sein/Entre-espoir-et-d%C3%A9sespoir/Combien-co%C3%BBte-mon-traitement

[6] https://www.lavenir.net/actu/belgique/2021/10/25/le-cout-du-cancer-du-sein-encore-trop-eleve-pour-les-patientes-472DNLIGCVHALCSCLRFL72HHBE/

[7] https://www.think-pink.be/fr/Cancer-du-sein/Entre-espoir-et-d%C3%A9sespoir/Combien-co%C3%BBte-mon-traitement

[8] https://april-belgium.be/fr/nos-solutions/famille/