Kruisdekking met een overlijdensverzekering tussen vennoten: definitie en voordelen

CATÉGORIE: BESCHERMING VAN DE ONDERNEMING, NEWS - 01/06/2023

Het oprichten en mede beheren van een bedrijf vergt veel denkwerk, organisatie en communicatie. Er is een enorme hoeveelheid praktische en administratieve informatie waarmee rekening moet worden gehouden bij de oprichting van een bedrijf, de bescherming ervan en de vele verzekeringen in geval van problemen.

Maar hoe vaak denk je aan je partner? Wat gebeurt er als hij plotseling overlijdt? Wie zou zijn aandelen bezitten? Wat als de overlevende partner het bedrijf niet meer kan leiden?

Dit worst-case scenario wordt vaak over het hoofd gezien door medebestuurders die, verre van te geloven dat zij eeuwig zijn, de neiging hebben de discussie over een overlijdensverzekering uit te stellen, vooral als zij jong en gezond zijn. En toch, er vroeg over nadenken kan veel zorgen later voorkomen.

Tussen partners en mede-aandeelhouders is het het beste om vooruit te plannen!

In elke onderneming, ongeacht de omvang, leidt het overlijden van een medeaandeelhouder of vennoot tot een herverdeling van zijn aandelen onder zijn nabestaanden (kinderen, echtgenoot, ouders, enz.). En zelfs als het op het eerste gezicht goed gaat, omdat de twee partners elkaar misschien hun hele leven hebben gekend, is deze overname van aandelen door de familie van de overleden bedrijfsleider zelden zonder gevolgen.

Het gebeurt vaak dat de kopers, als zij hun aandelen behouden, de onderneming een heel andere richting willen geven. Of, omgekeerd, kunnen zij hun interesse in het bedrijf helemaal verliezen en er zo snel mogelijk uit willen stappen om problemen te voorkomen, of gewoon om de ongelukkige dood die zij net hebben meegemaakt achter zich te laten.

Het gevolg is dat de overblijvende partner wordt geconfronteerd met een ingewikkeld beheer, een verkoop van aandelen die niet altijd goed verloopt, of het beheer van zijn bedrijf naast kopers die hij niet heeft gekozen.

Hoe kunt u dit voorkomen? Met goede communicatie vanaf het begin van het bedrijfsproject, goed vastgelegde clausules in een overeenkomst en gerichte verzekeringen kan worden voorkomen dat aandelen in de onderneming verdwijnen na het overlijden van één van de medeaandeelhouders. De aandeelhoudersovereenkomst moet een “koopoptie”-clausule bevatten waarin de verplichting van de erfgenamen om de aandelen aan de overlevende vennoten te verkopen is vastgelegd, alsmede de wijze van berekening van de prijs van de aandelen.

De aandeelhoudersovereenkomst, noodzakelijk maar niet voldoende

De aandeelhoudersovereenkomst is van essentieel belang vanaf de oprichting van de vennootschap, omdat zij de vennoten beschermt in geval van overlijden door de erfgenamen van de overledene te verplichten hun aandelen onmiddellijk aan de overlevende vennoot te verkopen. Dit zorgt ervoor dat de overlevende partner de volledige controle over het bedrijf behoudt.

Dat is allemaal goed en wel, maar in de praktijk zouden de aandelen van de overleden medebeheerder wel eens te duur kunnen blijken voor de andere partij om te kopen. Als de medeaandeelhouder verplicht is ze terug te kopen, zou hij in een zeer moeilijke financiële situatie terecht kunnen komen en zich zelfs tot een faillissement kunnen beperken. Het risico is ernstig en de noodzaak om zich ertegen te beschermen is dringend. Dit is de reden van de kruisverzekering tussen partners.

Wat is een kruisverzekering tussen partners?

Met een kruislingse overlijdensverzekering kunnen alle vennoten van een vennootschap een overlijdensverzekering afsluiten voor hun medevennoten, door zich als begunstigden op te stellen. Als één van hen overlijdt, kunnen de andere aandeelhouders op die manier profiteren van een kapitaal om de aandelen van hun overleden collega uit te kopen.

Waarom een overlijdensverzekering afsluiten tussen partners?

Een gekruisde verzekering heeft vele voordelen voor de verzekeringnemer, te beginnen met de grote flexibiliteit, aangezien de verzekeringnemer vrij is om te beslissen :

  • het bedrag dat ze willen verzekeren en of ze willen dat het in de loop van de tijd toeneemt.
  • de wijze en frequentie van betaling van de premie: risicopremie, vaste premie, aankoopprijs, jaarlijkse betalingen, maandelijkse betalingen, eenmalige betaling, enz.
  • de duur van hun verzekeringscontract, dat ze op elk moment kunnen opzeggen

Elke partner kan evenveel kruisverzekeringen afsluiten als er zakenpartners zijn. Als een bedrijf bijvoorbeeld 3 aandeelhouders heeft, kan elke partner maximaal 2 kruislingse overlijdensrisicoverzekeringen afsluiten.

De premie voor de kruislingse overlijdensverzekering kan binnen de onderneming fiscaal worden afgetrokken via de IPT (individuele pensioentoezegging) en/of de bedrijfsleidersverzekering – let er in deze gevallen wel op dat u het verzekerde kapitaal niet vergeet te verhogen, want de uitkering valt onder vennootschapsbelasting of personenbelasting.

Als u kiest voor een met eigen middelen gefinancierde kruisverzekering met een ABA-regeling, hoeft u over de uitgekeerde overlijdensuitkering geen successierechten te betalen.

Een voorbeeld

Neem het voorbeeld van Anne en Didier: ze zijn al lang bevriend en besloten zich voor zichzelf te vestigen met een kapitaal van één miljoen euro (50/50 verdeeld).

Maar Didier stierf plotseling in een auto-ongeluk.

Gelukkig hadden de twee vrienden eerder een wederzijdse verzekeringspolis afgesloten voor elk 500.000 euro en een aandeelhoudersovereenkomst waardoor Anne rechtstreeks kon profiteren van de aandelen van Didier. Na zijn overlijden heeft Anne onmiddellijk haar verzekeringsmaatschappij ingelicht, die haar enkele dagen later het bedrag van 500.000 euro heeft betaald, zodat zij alle aandelen van Didier kon uitkopen en haar bedrijf kon voortzetten.

Gekruisde overlijdensverzekering en Keyman-verzekering: de winnende combinatie!

Kruisdekking tussen partners zorgt ervoor dat er voldoende kapitaal is om zo nodig de aandelen van de zakenpartner uit te kunnen kopen, maar om te voorkomen dat de overlevende aandeelhouders ondanks de aandelenuitkoop inkomsten mislopen, moet u ook nadenken over de financiële stabiliteit van het bedrijf en de verkoop ervan.

De Keyman-verzekering is hiervoor perfect geschikt, omdat zij de overlevende werknemers van de onderneming een financiële tegemoetkoming biedt om hun vaste lasten te blijven dekken, eventuele financiële verliezen te compenseren, enz.

Wat ga jij vandaag beschermen?

Kortom, u kent het gezegde: voorkomen is beter dan genezen. Ontdek nu onze oplossingen: onze kruisverzekeringen voor partners en onze Keyman-oplossingen.

 

Dit betreft reclame in de zin van het Koninklijk Besluit van 25 april 2014 betreffende bepaalde informatieverplichtingen bij de commercialisering van financiële producten bij niet-professionele cliënten. Voor meer informatie over de voornaamste kenmerken en uitsluitingen van deze producten, je rechten en plichten, raadpleeg de Algemene Verzekeringsvoorwaarden en financiële infofiches vóór het afsluiten ervan. Deze documenten zijn beschikbaar bij uw verzekeringstussenpersoon, op www.april-belgium.be of gratis verkrijgbaar bij APRIL Belgium.